11 gode grunde til at bruge den nye Microsoft Edge

11 gode grunde til at bruge den nye Microsoft Edge

 ·  Microsoft  ·  Microsoft 365

I den nyeste opdatering til Windows 10, som ruller ud nu, bliver din Edge browser nu opdateret/udskiftet til den nye Edge chromium baseret browser. Microsoft har bygget en ny webbrowser fra bunden ved hjælp af Chromium motoren som er udviklet af Google,

Den nye browser fortsætter med at bære det samme Microsoft Edge navn. Alligevel er det en helt ny software, der har bedre kompatibilitet for hjemmesider og udvidelser, hurtigere indlæsning, forbedret sikkerhed og support og bedre værktøjer til udviklere.

Ud over alle de funktioner, du allerede forventer at en moderne webbrowser indeholder, har den nye Chrome version af Microsoft Edge nogle spændende tweaks og funktioner, der gør oplevelsen bedre og anderledes.

Efter selv at have brugt den nye Edge som primær browser den seneste måned vil jeg i denne artikel fremhæve de 11 bedste funktioner i Chromium-versionen af Microsoft Edge.

 

1. Brugergrænsefladen

Brugergrænsefladen til Microsoft Edge er blevet fuldstændig redesignet, men bevarer det velkendte udseende fra den ældre version for at minimere indlæringskurven.

Den nye grænseflade er ren, moderne og stilfuld med afrundede kanter, hvilket gør browseren lidt mere brugervenlig, og fordi den er baseret på Chromium open source-platformen, finder du de samme visuelle elementer, som i Chrome-browseren.

Første gang du åbner browseren, vil du bemærke et lignende layout som før med faner i øverste venstre hjørne, navigationselementer til venstre, adresselinjen i midten og handlingsknapper til højre.

Du kan nemt ændre søgemaskinen som bliver brugt i adresselinjen til eks. Google i stedet for Bing, som stadigvæk ikke er særlig god til at søge med.

Det ændrer du under “Persondata og tjenester” og “adresselinje” helt nede i bunden

 

2. Profiler

En af de bedste funktioner, du finder i Chromium-versionen af Microsoft Edge, er “Profiler”, der, som navnet antyder, er en funktion, der giver dig mulighed for at oprette flere profiler (konti) for at dele browseren med andre uden at skulle oprette yderligere konti i Windows 10.

Da profiler holder oplysningerne adskilt (favoritter, adgangskoder, betalingsoplysninger, adresser, historik, udvidelser og andre indstillinger), kan du også bruge dem til at oprette flere profiler, så du selv kan holde ting som personligt indhold og arbejdsindhold adskilt.

Browseren opretter som standard automatisk en profil, men du kan altid bruge browserindstillingerne til at administrere, tilføje eller fjerne profiler.

Microsoft Edge understøtter to typer profiler. Du kan oprette en lokal profil, som ikke er forbundet online, hvilket betyder, at indstillingerne kun er tilgængelige på enheden. Eller du kan oprette en online-profil ved at forbinde din Microsoft-konto, så du kan sikkerhedskopiere dine indstillinger og synkronisere data på tværs af enheder.

 

3. Forebyggelse af sporing

FI den nye version, er der udover den nye Chrome-motor i Microsoft Edge også en ny privatlivsfunktion kendt som “Sporingsforebyggelse” for at beskytte dig mod online tracking.

Når du besøger et websted, kan onlinetrackere indsamle oplysninger om din færden (f.eks. besøgte websteder, links du klikker på, interesser og meget mere) ved hjælp af cookies og flere andre mekanismer (selv når du ikke er aktivt på siden). Og disse oplysninger kan derefter udnyttes af virksomheder til at målrette reklamer til dig og levere en mere “personlig” oplevelse.

Sporingsforebyggelse er aktiveret som standard, og den indeholder et sæt indstillinger, der giver dig mulighed for at beslutte, hvordan browseren kan registrere og blokere skadelige onlinetrackere i at indsamle dine aktiviteter og på den måde forbedre din sikkerhed.

Funktionen er tilgængelig fra indstillingerne “Personsdata og tjenester”. Udover indstillingen “Balanceret” som er det anbefalede niveau, kan du også vælge indstillingen “Grundlæggende”, som stadig blokerer skadelige trackere, men tillader sporing. Eller du kan bruge indstillingen “Streng”, der blokerer næsten alle trackere, men det er kan resultere i at en hjemmeside ikke opføre sig som forventet. Jeg har dog prøvet at køre med både balanceret og streng, og har kun oplevet meget få problemer.

 

4. Google Chrome-udvidelser

Et af resultaterne som er kommet af at skifte til en open source-platform, betyder det også, at Microsoft Edge er nu kompatibel med mange af de funktioner der er til rådighed for Google Chrome-brugere, herunder udvidelser.

Hvis du ikke kender udvidelser (eller tilføjelsesprogrammer), så er det små programmer, som du kan installere i en webbrowser for at udvide dens funktionalitet, forbedre sikkerheden eller ændre dens funktionsmåde. Normalt gør en udvidelse gør kun én ting.

Personligt bruger jeg uBlock (et adblock plug.-in), Lastpass (en kodeords manager), Currency (hurtigt omregning af valuta på hjemmesider) og OneNote Webclipper (klip artikle, videoer etc. direkte til OneNote)

Selvom den nye Microsoft Edge har sin egen butik til at downloade udvidelser, kan du også installere udvidelser, der er udviklet til Chrome, tilgængelige via Chrome Webshop. Det eneste du skal gøre er at aktivere muligheden for at installere udvidelser fra andre butikker fra indstillingerne i “Udvidelser”

 

5. Progressive Web Apps (PWA’er)

En anden god funktion i den nye Microsoft Edge er muligheden for “Progressive Web Apps”

Progressive Web Apps er en teknologi, der giver mulighed for at installere og bruge websteder som programmer på Windows 10. Herunder kan du se hvordan jeg har “installeret” Outlook Online som en Progressive Web App, da jeg foretrækker denne frem for den almindelige Outlook.

Nogle af de unikke muligheder i webapps er muligheden for at arbejde offline, få pushnotifikationer, hurtige installationer, øjeblikkelig indlæsning og automatiske opdateringer på serversiden. For at give en mere applignende oplevelse vises websteder, du installerer ved hjælp af Chrome-versionen af Edge, også i menuen Start, og du kan nemt fjerne igen under “Administrer apps” i indstillingsmenuen.

Selvom du kan installere stort set alle websteder som en progressiv webapp, er det op til udviklerne at implementere de tilgængelige funktioner.

 

6. Forenklet læser

Når du forsøger at læse en interessant artikel online, kan det være svært at koncentrere sig med alle de visuelle elementer, annoncer og links rundt omkring indholdet. Forenklet læser er en funktion på Microsoft Edge, der fjerner rodet med et enkelt klik, så du kan fokusere på hovedindholdet.

Når du klikker på knappen “forenklet læser” i højre side af adresselinjen (eller trykker F9), vil funktionen fjerne alt rod og omformatere indholdet til en mere læsbar tekst og baggrund, der bruger en varm farve for at gøre det lettere for øjnene.

Du kan endda klikke på knappen “Højtlæsning” for at få indholdet læst højt med forskellige hastigheder. Jeg vil dog sige at oplæsninger lader noget tilbage at ønske endnu, så forvent ikke mirakler.

 

7. PDF-fremviser

Selvom muligheden for at arbejde med PDF-filer allerede findes i de fleste moderne webbrowsere, er tilgangen i Microsoft Edge lidt anderledes. Hvis du åbner en PDF-fil fra internettet eller lokalt gemt på computeren, kan du markere tekst og højreklikke på markeringen og vælge at fremhæve indholdet, og derefter kan du gemme eller udskrive dokumentet med fremhævningen

PDF-fremviseren understøtter også håndskrift. Det betyder, at du nu kan klikke på knappen “Træk” (hvorfor den ikke heder tegn, aner jeg ikke) fra værktøjslinjen for at skrive noter og tegne. Desuden er denne funktion ideel til underskrivning af PDF-dokumenter uden at skulle installere tredjepartssoftware. I lighed med fremhævningen kan du også gemme eller udskrive PDF-filer med håndskrift.

Hvis du vil åbne et PDF-dokument med Microsoft Edge, der er gemt lokalt på enheden, skal du blot højreklikke på filen og derefter vælge menuen Åbn med.

 

8. Integration med Microsoft 365

Hvis du eller din arbejdsplads benytter jer af Microsoft 365 og har filer liggende i Teams/Sharepoint og OneDrive, er integrationen i Microsoft Edge ret unik.

Du skal blot logge ind med din 365 konto oplysninger, og så kan du på en ny fane vælge at sideindholdet skal være Office 365. Så får du det fulde overblik og de seneste filer du eller en kollega har redigeret, hvilke grupper du er medlem af og hvilke filer du har fået tilsendt i din mail.

Du kan også vælge at fastgøre filer, så du altid har hurtigt adgang til de filer du arbejder med lige nu. Endnu en smart funktion er søgningen fra en ny fane. Her kan du søge på personer i virksomheden, samtaler og filer i Teams og filer i Sharepoint/OneDrive. Kort sagt din helt egen “Google-søgning” på tværs af hele virksomheden dat, som du har adgang til.

Du kan også vælge at fastgøre filer, så du altid har hurtigt adgang til de filer du arbejder med lige nu.

Endnu en smart funktion er søgningen fra en ny fane. Her kan du søge på personer i virksomheden, samtaler og filer i Teams og filer i Sharepoint/OneDrive. Kort sagt din helt egen “Google-søgning” på tværs af hele virksomheden dat, som du har adgang til.

 

9. Samlinger

I den nye version af Microsoft Edge får du også “Samlinger”, en ny funktion, der giver dig mulighed for at gøre det nemt at indsamle billeder, tekst, videoer og alt andet, som du kan gemme i en samling.

Funktionen finder du i hovedmenuen. Du skal blot vælge at Starte en ny samling for at komme i gang. Når du har givet samlingen et navn, kan du begynde at tilføje links, billeder, videoer og meget mere.

Du kan endda klikke på knappen øverst til højre for at tilføje noter, og du kan bruge delingsmenuen (…) til at eksportere indholdet til et Excel- eller Word-dokument.

Du kan bruge Samlinger til hvad som helst, men er især nyttig til at indsamle research omkring et emne, priser på forskellige produkter, inspiration til ture eller til brainstoming af idéer

Jeg bruger selv til blandt andet at samle inspiration til artikler og webinars.

 

10. En bedre browseroplevelse

Selvom Microsoft allerede har investeret en masse arbejde for at gøre den gamle Microsoft Edge den bedste browseroplevelse for Windows 10-brugere, det var aldrig så hurtigt eller kompatibelt som Google Chrome. Men nu, efter at Microsoft har genopbygget Edge fra bunden ved hjælp af Chrome-motoren fra Google, er browseren er hurtigere og bedre end nogensinde før.

Det er selvfølgelig svært at måle hastighed. Men efter at have brugt den nye Edge i en måned, må jeg konstatere at den føles markant hurtigere end Google Chrome, og den bruger også færre ressourcer.

Jeg har personligt brugt Google Chrome de sidste ca. 10 år, men efter at have testet den nye Edge browser kommer til jeg ikke til at skifte tilbage igen.

 

11. Surf i din browser

Microsoft, har altså humor. Som en lille skjult perle kan du surfe i den nye Edge Browser – altså som i et spil.

Hvis du har den seneste opdateret version, så kan du skrive edge://surf/ i adresselinjen og så kan du surfe – endda helt uden internet.

Der er flere forskellige figurer at vælge imellem, flere typer af spil, power-ups og fine animationer. Du kan bruge dit keyboard, din mus eller endda en controller til at styre din surferfyr eller surfertøs.

Forsat god surfing 😊

Tilbage
 

Vil du vide mere?

Første skridt på vejen til en IT-løsning, der fungerer hver eneste dag, er et godt møde.
Lad os mødes og tale om jeres behov og udfordringer, så finder vi den rette løsning til jer.

book møde